Üretim yapılan pek çok sektörde olduğu gibi tekstil ve hazır giyim sektöründe de devlet tarafından çeşitli teşvik ve destekler sağlanmaktadır. Teşvik ve destekler ile üretim yapmak isteyen yatırımcılar, istenen teşvik için gerekli olan şartları yerine getirmek zorundadırlar. Çeşitli belge ve evraklar dışında, gerekli olan yatırımcı koşullarının da sağlanması büyük önem taşır.
Yatırım teşvik belgesi de üreticiye verilen en önemli desteklerden biri olmaktadır. Özellikle KOBİ’ler için teşvik ve destekler, pek çok açıdan belirleyici bir etkiye sahiptirler. Gerekli şartlar sağlanırsa, yatırım desteği almak için yatırım teşvik belgesi alımı için başvuruda bulunulur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen bu destek için direkt olarak bakanlık üzerinden başvuru yapılması istenir.
Yatırım Teşvik Belgesi; yatırım için ayrılan tutar, yatırım yapılacak alan, yatırım için kullanılacak arazi ya da bina için ayrılan masrafların, kullanılacak makine ve ekipmanların, yazılım geliştirme için ayrılan tutar ve işletmenin kurulumu sırasında bilinmesi gereken detaylı bilgilerin yer aldığı bir belgeler bütünüdür. Tamamen ücretsiz olarak bakanlık tarafından alınabilen yatırım teşvik belgesi için gerekli şartları sağlamak amacıyla detaylı bir araştırma yapmanız gerekebilir.
Hazır giyim sektörü, ülkemiz için lokomotif bir alan olduğu için pek çok farklı devlet teşviki ve desteği bu sektörün faydalandığı avantajlardandır. Yatırım teşvik belgesi ile de birden çok kolaylaştırıcı destek alabilir ve işinizi hedeflediğiniz konuma taşıyabilirsiniz.
Yatırım teşvik belgesi ile sağlanan imtiyazlar şu şekildedir:
- Vergi İndirimleri
- SGK Teşvikleri
- Alınan Makine ve Ekipmanlar İçin KDV İstisnası
- Yatırım Arazisi Desteği
- İthal Edilecek Makine ve Ekipman İçin Gümrük Vergisi Muafiyeti
- Faiz Desteği
- Kar Payı Desteği
- Gelir Vergisi Stopajı Desteği
- Teşvik Kapsamında Yapılan İşletme Binaları İçin Emlak Vergisi Muafiyeti
- Yatırım İçin Kullanılacak Olan Arazi İçin Emlak Vergisi Muafiyeti
- Belediye Harç Muafiyetleri
- Bina İnşaat Harcı Muafiyeti
- Damga Vergisi ve Harç Muafiyetleri
Yatırım teşvik belgesi, yatırımcı için büyük bir kolaylık sunduğu için pek çok kişi uygun koşulları elde edip, belgeyi almayı amaçlar. Yatırım teşvik belgesi almak için gerçek ya da tüzel kişiler başvuru yapabilirler. Destek verilen alanlarda, yatırım yapılması ve yapılacak yatırım için yatırım teşvik belgesine sahip olunması gerekmektedir.
Yatırım teşvik belgesi, sunulan projeye bağlı olarak 2 ila 4 yıl şeklinde düzenlenir. Bu noktada proje ve yatırım alanı büyük önem taşır. Ayrıca bakanlık tarafından sağlanacak olan desteğin büyüklüğü de yatırımın yapılacağı bölge, projenin kapsamına ve projenin işleme konulacağı yere göre değişiklik göstermektedir. Teşvik verilen sektörler kadar yatırımın yapılacağı bölgeler de büyük ölçüde önem taşır. Teşvik bölgeleri, birbirinden farklılık gösterir. Her şehir, kendi potansiyeline uygun olarak çeşitli sınıflara ayrılmışlardır. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösterecek bir işletme için ham maddelere yakın olmak kadar nakliye avantajlarını takip etmek de önemlidir. Bu özelliklerin yanı sıra teşvik için öncelikli bulunan şehirlerden birini tercih etmek de belirleyici bir unsurdur.
Yatırım teşvik belgesi başvurusunu, şartlara uygun olduğunu düşünen tüm gerçek kişiler yapabilir. Ayrıca tüzel kişilerin de yatırım teşvik belgesi için başvuru yapmaları mümkündür. Bu kategorideki işletmeler şu şekildedir:
- Yurtdışındaki yabancı işletmelerin Türkiye ayakları
- Anonim şirketler
- Limited şirketler
- Komandit şirketler
- Adi şirketler
- Kolektif şirketler
- Adi Komandit şirketler
- Vakıflar
- Kooperatifler
- Dernekler
- Kamu kurum ve kuruluşları
- Belediye
- Meslek birlikleri
- Belediye iştirakleri
Yatırım teşvik belgesi, yatırımcıya kolaylık sağlayarak, çeşitli destekler ile üretimi arttırmayı amaçlar. Artan üretim ile istihdam yaratılır ve yeni iş olanakları doğar. Tüm bu gelişmeler, teşvik verilen bölgenin kalkınması ve güçlenmesi için kilit rol oynarken, ülke ekonomisine de katkı sağlar. Global bazda güçlü stratejik hamleler ile dünya pazarında etkin söz sahibi olmak için teşvikler ile hareket etmek kolaylaştırıcı olacaktır. Markalaşma ve uluslararası arenada bilinirlik kazanmak, devlet destekli programlar ile daha hızlı ve etkili olmaktadır.
Yatırımcılara sağlanan imtiyaz ve muafiyetler, yatırımın yapılacağı bölge başta olmak üzere çeşitli kriterlere bağlıdır. Bu sayede bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyinin eşitlenmesi hedeflenir. Gelişmesi için öncelik tanınan bölgeler, bu anlamda yatırımcıların ilk tercihleri arasında olmalıdır.