TR
Ara
İHKİB DUYURULAR

Ülkelerin Gümrük Kuralları Nelerdir?

Ülkelerin Gümrük Kuralları Nelerdir?
EKLENME TARİHİ 17.01.2023

Ülkelerin Gümrük Kuralları Nelerdir?

Pek çok sektörde olduğu gibi tekstil ve hazır giyim sektöründe de dış ticaret oldukça önemlidir. Hem ithal ürünlerde hem de ihracat alanında gümrük kuralları oldukça dikkate değer unsurlardır. Pek çok tekstil ham maddesinin yanında hazır ürünlerin de ticareti için belli kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler ışığında, ithalat ve ihracat için dikkatli davranmanız gerekecektir. Ayrıca İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden kayıt belgesi alınması gerekir. Belirtilen kayıt belgesini alabilmek için gerekli şartları sağlamanız istenmektedir. Gümrük beyannamesine göre brüt 50 kilogram ya da daha az olanlar kayıt belgesi şartı aranmaz. 

Kayıt belgesini için gereken belge ve evraklar ise şu şekildedir:

- Yıllık İhracatçı Kayıt Formu
- İhracatçı Bilgi Formu
- Taahhütname
- Kumaş Ürünleri İçin Elyaf Detay Formu 

İthalat ya da ihracat iş birliği içinde olduğunuz ülkelerin gümrük kurallarını, işlem öncesi takip etmeniz faydalı olacaktır. Alım ya da satım yapacağınız ürünün özellikleri kadar anlaşma yaptığınız ülke de oldukça önemlidir. Her ülke için farklı kurallar çerçevesinde ilerleyen gümrük işlemleri, çeşitli şartlar sağlanırsa oldukça büyük bir pazara ulaşma imkânı sağlar. Özellikle ihracat alanında, dünya çapında bir marka haline gelmek için özenli ve planlı olmak gerekecektir. Global bazda, güçlü bir iş birliği yapabilir ya da kurumsal kimliğinizi yeni bölgelere taşıyabilirsiniz. Hazır giyim ve tekstil sektörü, ülkemizin en güçlü olduğu ihracat ürünleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Rekabetçi bir pazar anlayışı ile hareket eden hazır giyim sektörü, tüm dünyada en çok takip edilen sanayi kolları arasında yer alır. Bu yönü ile birçok ülkenin aktif rol aldığı uluslararası bir arena olma özelliğini taşır. 

İthalat alanında da çeşitli ürün ve ham madde alımı gerçekleşmektedir. Hazır giyim ve tekstil sektörü, özellikle pamuk, elyaf ve iplik gibi materyalleri dünyadan pek çok ülkesinden ithal etmektedir. İthalat ve ihracat alanındaki farklı her ürün, ülkelere göre değişen gümrük kuralları mevcuttur. Ayrıca ithalat işlemleri sırasında örnekleme yöntemleri ile azo boyar madde kontrolünün yapılmasına dikkat edilir.
 

Avrupa Birliği Ülkeleri İle Ticaret

Ülkemiz 1994 yılından beri Gümrük Birliği üyesi olduğu için, Gümrük Birliği kapsamında ATR belgesi ile gümrük vergisiz ihracat ve ithalat yapılabilmektedir, ATR için bilgi;

https://www.tim.org.tr/tr/ihracat-ihracat-rehberi-tim-ve-birlikler-tarafindan-duzenlenen-dolasim-mens

Ülkemizin en çok ticaret yaptığı bölgelerin başında gelen Avrupa Birliği ülkeleri, ithalat ve ihracat için belirlediği şartlara uygunluk aramaktadır. Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması yapılmasının ardından, ülkemiz dış ticarette daha etkin olmaya başlamıştır. Artan talepler ve hazır giyim sektörünün de tekstil sektörü gibi hızlı tüketim ürünlerini içermesi, ticaret hacminin büyümesini sağlamıştır. Ülkeler ise vatandaşlarını korumak için getirdiği çeşitli gümrük kuralı uygulamaları ile önlemler almaktadır. 

Türkiye, uzun yıllardır tekstil ve hazır giyim sektörünün dünyadaki öncü ülkeleri arasında yer almaktadır. Pek çok markalaşmış firma ve kurumsal şirket ile dünyada da bilinirlik kazanan Türkiye, yalnızca ihracat değil ithalat alanında da aktif bir performans gösterir. Özellikle ham madde alımı vw satımında, Avrupa Birliği ülkeleri ile sık sık ticaret yapılmaktadır. Bu ülkelerin uyguladığı gümrük kurallarının yanı sıra gümrük vergilendirmesi de fark etmektedir. Ürünün özellikleri de gümrük vergisini belirlemede rol oynar. Yapılan ticaretin hacmi de gümrük için önemli kriterlerin arasında yer almaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı gümrük vergisi kanununu dikkatlice inceleyip, bir uzmandan destek almak doğru olacaktır. 
 

Gümrük Vergileri

Yatırımcıların, ithalat ve ihracatta en dikkate aldıkları konu genellikle gümrük vergileri olmaktadır. Belirli ham maddeler ya da ürünler için ilave gümrük vergileri uygulanmaktadır. Uygulanan ilave vergiler, ürün gruplarına göre farklı oranlarda uygulanmaktadır. İthal ürün gruplarına getirilen pek çok ilave vergi oranları ile yerli üretim desteklenmektedir. 

Hazır giyim ve tekstil ithalatında en önemli unsurlardan olan gümrük vergisi ve KDV haricinde ilave gümrük vergisi ve kayıt belgesi uygulaması da bulunmaktadır. 

Gümrük vergisi; ticaretin yapıldığı ülke ile olan anlaşmalara göre de değişiklik göstermektedir. Türkiye ile yapılan gümrük anlaşmalarının bir kısmı ithalat ve ihracatı oldukça cazip ve kolay kılmaktadır. Bu nedenle iş birliği içinde hareket edeceğiniz ülkenin bu konu ile ilgili tutumunu araştırmalısınız.  

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında, ambargo uygulanan ülkeler de yer almaktadır. Bu ülkeler ile yapılacak olan ticari ilişkilerde, gümrük kuralları diğer ülkelere göre büyük ölçüde farklılık gösterir. Bu nedenle ithalat ve ihracat alanındaki iş birlikleri için detaylı analiz gerekmektedir. 

 İlgili ülkedeki gümrük kuralları ve vergileri ile ilgili detaylı bilgi almak için buradaki bağlantıya tıklayarak Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Ticaret Müşavirlikleri ile temasa geçilmesinde fayda görülmektedir. 

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close