TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Türkiye Hazır Giyim Sektörü AB Sürdürülebilirlik Düzenlemeleri Arasında Bir Dönüm Noktasında

Türkiye Hazır Giyim Sektörü AB Sürdürülebilirlik Düzenlemeleri Arasında Bir Dönüm Noktasında
EKLENME TARİHİ 03.07.2025

Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörü, sektör liderlerinin Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Gümrük Birliği'nin acilen güncellenmesi konusunda çağrısı yapmasıyla kritik bir eşikte. AB’nin giderek artan sürdürülebilirlik konusundaki düzenlemeleri, Türkiye hazır giyim sektörünü küresel ticari belirsizlikler ve gelişen tedarik modelleri karşısında yeniden konumlandırmaya yönlendiriyor.

17 Haziran (Salı) günü Mandarin Oriental Bosphorus'ta düzenlenen 'Türk Giyim Endüstrisinin Dönüşüm Yolculuğu' konferansında konuşan değer zincirindeki üst düzey yöneticiler, Türkiye'nin yakın kaynak avantajlarından nasıl yararlanması gerektiğini özetlerken, aynı zamanda, ortaya çıkan tedarik noktalarına karşı rekabet gücünü korumak için eş zamanlı dijital ve yeşil geçişini hızlandırması gerektiğini belirttiler.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) ev sahipliğinde düzenlenen konferansta, güncel gündem maddelerinden biri de 1995'ten bu yana yürürlükte olan AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik talepler oldu.   TİM Başkanı Mustafa Gültepe mevcut haliyle Gümrük Birliği’nin Türkiye ile AB arasındaki işbirliğini desteklemekten çok, sınırlandırdığını ifade ederken, Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (Euratex) Başkanı Mario Jorge Machado ise anlaşma kapsamında dikkat edilmesi gereken reform alanlarını sıraladı: hizmetler, dijital ticaret ve sürdürülebilirlik standartları. AB'nin üçüncü büyük tekstil ve hazır giyim tedarikçisi konumunda bulunan Türkiye ile AB arasındaki ilişkinin stratejik önemine vurgu yapan Machado, AB'nin Türkiye'nin birincil ihracat destinasyonu olduğunu ve Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatının yüzde 40'tan fazlasını gerçekleştirdiğini belirtti. AB-Türkiye tekstil iş birliğinin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için Euratex’in bu Gümrük Birliği'nin modernizasyon sürecinin hızla başlatılması çağrısında bulunduğunu söyleyen Machado, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Yeşil Mutabakat çerçevesi kapsamında kapsamlı değişikliklerin uygulamasıyla birlikte sektörün yoğun düzenleyici baskı altında olduğunu kaydetti.

AB'nin yeni düzenlemeleri Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak mı?

Euratex Genel Müdürü Dirk Vantyghem büyük bir değişimin geldiğini, tekstil ve hazır giyim sektörü için eko tasarım gereklilikleri, dijital ürün pasaportu, geliştirilmiş due-dilligence mevzuatı ve sıkı izlenebilirlik standartlarını kapsayan tamamen yeni bir düzenleyici çerçeve hazırlandığını söylerken, Türkiye de dahil olmak üzere sektörün bu değişime nasıl yanıt vereceğinin önemli olduğunu kaydetti.

Türk sektör liderleri ise tüm bu zorluklara rağmen sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gerekliliklerini karşılamada önemli ilerleme kaydettiklerini ifade ederken, Mustafa Gültepe Türk giyim üreticilerinin dönüşüm projeleri için AB hibe fonundan 37 Milyon Euro kullandığını, sektörün yatırımları arasında KOBİ üreticilerine dijitalleşme ve daha sürdürülebilir   hale gelme konusunda yardım sağlamak için tasarlanan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (EDIH) Ağı kapsamında AB tarafından finanse edilen Midas Projesi'ne Türkiye'nin dahil olduğunu belirtti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde uluslararası ticaret hukuku yardımcı doçenti olan Dr. N. Pınar Artıran ise uyum zorunluluğunun pazar erişiminin ötesine uzandığını vurgularken başka bir ülkede, özellikle tekstil ve hazır giyimde üretim yapsanız bile, AB pazarına mal getirdiğinizde, bu uyum yasalarına uygun şekilde üretim yapılması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı ve kıdemli bir Türk sektör yöneticisi olan Cem Altan sürdürülebilirlik yatırımlarını baltalayan mevcut satın alma uygulamalarına yönelik eleştirilerde bulunurken satın alma uygulamalarını dönüştürmeden sürdürülebilirliğin imkânsız olduğunu, markalar ve perakendecilerin yalnızca en düşük maliyeti önceliklendirmeye devam etmeleri halinde yeşil üretim ve sosyal uygunluğa yönelik yapılan tüm yatırımların riske gireceğini kaydetti.

Amerikan Giyim ve Ayakkabı Birliği (AAFA) Başkanı ve CEO'su Steve Lamar, ABD pazarı perspektifinden bakıldığında, Trump yönetimi altındaki mevcut tarife belirsizliklerine rağmen Türkiye'nin tedarik zinciri çeşitlendirme eğilimlerinden faydalanmak için iyi bir konumda olduğunu ifade ederken, Türkiye’nin güçlü bir zanaatkarlığa, kaliteye dair bir üne, Avrupa pazarlarına yakınlığa ve bu pazarlar hakkında bilgiye ve mevcut güçlü ABD marka ortaklıklarına sahip olduğunu vurguladı.

Son olarak Euratex’ten Jorge Machado jeopolitik gerginliklerin "küresel değer zincirlerinin bölgeselleşmesini teşvik ettiğini" belirterek yakından tedarik anlatısına bir ağırlık kazandırdığını, Pan-Avrupa-Akdeniz menşe kurallarının modernize edilmesiyle Avrupa ve çevresinde sağlam bir bölgesel değer zinciri oluşturmak adına fırsatlar yaratacağını ifade etti.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close