Doğu Avrupa’nın tedarikçi ülkelerinden Romanya’nın tekstil ve hazırgiyim sektöründe zor bir dönemden geçtiği belirtilmektedir. Güncel sektör istatistiklerine göre istihdam, üretim ve ihracatta düşüşler ve ithalatta artış mevcuttur.
Sosyalist rejim döneminde Rusya’dan sonra Doğu Blokunun en büyük tekstil ve hazırgiyim üretim kapasitesine sahip olan ülke olan Romanya, bu sektörlerde 800 bin kişiyi istihdam etmekteydi. O dönemde en büyük tekstil-hazırgiyim firması olan devlet kuruluşu Apaca 20 bin kişiyi istihdam ediyordu.
1989 devriminden sonra diğer devlet kuruluşları gibi Apaca da özelleştirilirken, sektör ihracatları Sosyalist ülkeler yerine Batılı ülkelere dönmüştür. 2007 yılında tekstil-hazırgiyim sektörlerinde 285 bin kişi istihdam edilirken, aradan geçen 12 yıl içinde Doğu Avrupa ve Uzakdoğu Asya kaynaklı rekabet sonucu Romanya tekstil-hazırgiyim sektörlerinin istihdamı 150 binin altına gerilemiştir.
Son yıllarda artan ücretler ve artan maliyetler sonucunda Romanya tekstil ve hazırgiyim sektörünün rekabet gücü epey azalmış durumdadır. Bazı üreticiler yatırımlarını maliyetlerin daha düşük olduğu Bulgaristan, Moldavya ve Ukrayna gibi komşu ülkelere taşımış bulunmaktadır.
Romanya tekstil ve hazırgiyim imalatçı firmalarının çoğu zor durumda olmalarına karşın sektör aylık 500 dolara yaklaşan yüksek ücretleri ödemek zorunda zira sektörde kalifiye işgücü sıkıntısı da mevcut.
2015 yılına kadar Romanya tekstil ve hazırgiyim ihracatı ithalatından fazlayken, bugün artık ithalat ihracatı geçmiş bulunmaktadır.
Bütün bu sıkıntılara ilaveten Romanya tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ciddi bir imaj sektörü de bulunmaktadır. Bu sektörler artık modası geçmiş sektörler olarak görülmektedir.
Hazırgiyim ithalatının son yıllarda hızla artmış olması da Romanya hazırgiyim sektörünü zorlamaktadır. Başkent Bükreş’te AVM’lerin en güzel köşeleri yabancı markaların elindedir. Zara mağazalarının sadece Bükreş cirosu 2018 yılında % 7 artışla 487 milyon € seviyesine ulaşmıştır.