İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkan Yardımcısı Fatih Bilici, Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye tekstil ihracatı için avantajlı olacağına inanıyor.
Texhibition Istanbul fuarında konuşan Bilici, Türkiye'nin tekstil ihracatının 2022’de %10 artarak 11,6 milyar dolara yükseldiğini, pandemiyi de içeren son beş yıllık sürecin iyi geçtiğini belirtirken, özellikle geçen yıl tüm fabrikaların birkaç yeni makine alıp kapasitelerini artırmaya çalıştığı dönemde çok iyi bir ihracat kapasiteleri olduğunu belirtirken, pandemi döneminden sonra özellikle geçen yıl ticaretin yavaşladığını ifade ederken, Kızıldeniz'deki saldırıların Türkiye'yi de etkilediğini, ABD’den pamuk tedariğinin zaman zaman kesilerek gecikmelere neden olduğunu belirtti.
Tekstil sektörünün şu an karşı karşıya olduğu sorunların yüksek enerji maliyetleri nedeniyle artan üretim maliyetleri ve ekonomileri olumsuz etkilemeye devam eden küresel ekonomik dalgalanmalar gibi dünyanın geri kalanının da karşı karşıya olduğu sorunlarla aynı olduğuna inandığını belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise Rusya ile Ukrayna arasındaki sosyo-politik çalkantılar tekstil sektörünün işleyişini etkilediğini vurgulayarak Türkiye'nin şu anda Rusya'ya satış yapmamasına rağmen mal ve şirketlerin Dubai üzerinden ülkeye geldiğini ifade ederek savaş sona erdiğinde ticaretin normale döneceğini kaydediyor.
Küresel pazar genişletme ve büyüme planları
Tekstil sektörünün ana pazarlarının Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya ve ABD’den Belarus, Fas, İran ve Mısır’a kadar uzandığını ifade eden Fatih Bilici, AB rakamları her ne kadar kötüye gitse de birkaç yıl içerisinde bu durumun düzeleceğine inandığını belirtti. Bilici, gelişen pazar dinamiklerine yanıt olarak, Türk tekstil ihracatçılarının, ABD ve AB gibi ortaklarla mevcut ilişkileri geliştirirken Meksika gibi gelişmekte olan pazarlardan faydalanarak erişim alanlarını stratejik olarak çeşitlendirdiğini, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Avustralya ve Kanada'nın ise gelecekteki ortaklıklar için potansiyel adaylar olduğunu vurguladı.
Ahmet Öksüz ise Türk tekstil sektörünün küresel pazarın önemli bir oyuncusu olduğunu, tekstilde kalitesi, yenilikçiliği ve güçlü mirasıyla tanındığını ifade ederek sektörün rekabet gücünü arttırmak ve dış pazarları çekmek için inovasyon, sürdürülebilirlik, çevre dostu uygulamalar, tasarım, insana yatırım ve pazar çeşitlendirmesi gibi birçok stratejik alana odaklandığını belirtiyor.
Yeşil Dalga
Fatih Bilici Türk tekstil sektörünün çevreye duyarlı uygulamalarına değinerek hem pazar taleplerinin hem de çevresel etkiyi azaltmaya yönelik gerçek isteğin yönlendirdiği sürdürülebilirliğe olan bağlılığının altını çizerken, karbon nötr olmaya çalıştıklarını, daha az su ve enerji tüketerek güneş enerjisine geçmeye çalıştıklarını belirtti.
Sürdürülebilirlikle ilgili zorluklara da değinen Bilici, bazen müşterinin renkten memnun kalmadığını, bunun da iki veya üç katı su harcanması anlamına geldiğini ifade ederken, istenen renge ulaşmak için tekstilin sürekli boyanması ve ağartılması işlemlerinin enerji ve kaynak tüketimini arttırdığını söyledi.
Ahmet Öksüz sürdürülebilir ve çevre dostu üretim talebinin tekstil üreticileri için "en büyük" fırsat olduğunu söyleyerek dünyaya ve geleceğe verilen önem vermek gerektiğini, sürdürülebilir bir üretim altyapısı oluşturmanın Türk tekstil sektörünün ana mottolarından biri olduğunu kaydetti.
İlerlemek: Beklentiler ve Tahminler
Bilici'nin gelecek için projeksiyonları, Kasım ayındaki ABD seçimlerinin ardından ekonomik koşulların iyileşmesine bağlı bir iyimserlik içeriyor.
Öksüz ise sürdürülebilirliğin yanında inovasyonun da anahtar rol oynadığına inanıyor. Bu, 3D baskı, dijital üretim ve hem çevre dostu hem de kalite ve işlevsellik açısından üstün olan yeni sürdürülebilir malzemelerin geliştirilmesi gibi gelişmeleri içerirken, Türk tekstil endüstrisi yeni pazarlardaki payını artırmak için çalışmaya devam ediyor.