TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

İtalyan Tekstil Sanayinin Dönüşümü ve Adil Büyüme Çağrısı: Roma Deklarasyonu

İtalyan Tekstil Sanayinin Dönüşümü ve Adil Büyüme Çağrısı: Roma Deklarasyonu
EKLENME TARİHİ 28.02.2025

İtalyan tekstil ve moda sektörlerinin sosyal paydaşları, yaklaşan AB mevzuatının etkisini ve sosyal diyaloğun güçlendirilmesi için atılacak adımları tartışmak üzere 19-20 Şubat 2025 tarihlerinde Roma’da bir araya geldi. Toplantı sonunda ise İtalya Hükümeti ve Avrupa Birliği’ne, teknoloji ve beceri gelişimi, bölgesel büyüme ve adil dönüşüm dahil olmak üzere tekstil ve konfeksiyon sanayinde dönüşümünü desteklemeye yönelik çağrıda bulunuldu.

Confindustria Moda, ulusal sendikalar (Femca-Cisl, Filctem-Cgil ve Uiltec-Uil), bölgesel kümeler ve şirketler de dahil olmak üzere sektör temsilcilerinin imzacı olduğu deklarasyon kapsamında, üzerinde anlaşılan temel eylemler aşağıda sıralanmaktadır:

  • Başarılı bir yeşil ve dijital dönüşümü sağlamak için iş birliği yapmak, büyüme fırsatlarını değerlendirmek ve aynı zamanda sosyal açıdan adil bir geçiş süreci ile kaliteli istihdamı garanti altına almak.
  • Rekabetçiliği artıran sağlam bir sanayi politikası için öncelikli önerileri içeren ortak bir belgeyi hızla hazırlayarak İtalya Hükümeti’ne sunmak. Bu politika, yenilikçilik, sürdürülebilirlik, döngüsellik, eğitim ve finansman konularına odaklanarak Avrupa’nın dönüşüm hedefleriyle uyumlu olacaktır.
  • Gençleri yönlendirmek ve eğitmek, sürekli öğrenmeyi teşvik etmek ve mevcut çalışanları yeniden eğitmek için ulusal kurumlar, yerel okullar ve akredite eğitim kuruluşlarıyla ortaklık kurmak. Bu süreç, AB’nin Beceriler İçin Tekstil, Konfeksiyon, Deri ve Ayakkabı Anlaşması’nın desteğiyle yürütülecektir.
  • Küresel tedarik zincirlerinde yasal düzenlemelere ve insana yakışır çalışma koşullarına öncülük etmek, sorumlu ticaret ve durum tespiti (due diligence) için Avrupa standartlarına bağlı kalmak.
  • Tekstil endüstrisinin dönüşümünü desteklemek için İtalya Hükümeti’nden ve AB’den teknolojik yenilikler, beceri gelişimi, bölgesel büyüme ve adil geçiş süreci konularında destek talep etmek.
  • Etkili ve uzun vadeli sektörel değişimi sağlamak için Avrupa sosyal diyaloğunu güçlendirme taahhüdünü pekiştirmek.

Konuyla ilgili konuşan IndustriAll Europe Genel Sekreteri Judith Kirton-Darling, İtalyan tekstil sektörünün yaklaşık 300 bin işçi istihdam ettiğini, bu rakamın Avrupa’daki tekstil ve konfeksiyon iş gücünün %24’ünü oluşturduğunu ve bu rakamın İtalya’yı Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi yaptığını belirtirken, Avrupa tekstil sektörünün karşılaştığı haksız küreselleşme, yeşil ve dijital dönüşüm gibi birçok zorluk karşısında, sosyal diyalog iş koşullarını ve istihdam güvencesini iyileştirmenin en önemli araçlarından biri olduğunu ve İtalya’da dayanıklı ve cazip bir tekstil sektörü oluşturma taahhütlerini sürdürdüklerini kaydetti. Euratex Genel Direktörü Dirk Vantyghem ise İtalya’nın Avrupa tekstil ve moda sektörünün %36’sını temsil ettiğini ve bu nedenle güçlü bir İtalyan tekstil sanayinin sürdürülmesinin son derece kritik olduğunu ifade etti.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close