TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

ILO ve Türkmenistan Arasında İşbirliği Sağlayacak Yol Haritası Kabul Edildi

ILO ve Türkmenistan Arasında İşbirliği Sağlayacak Yol Haritası Kabul Edildi
EKLENME TARİHİ 12.06.2024

Uluslararası Çalışma Örgütü – ILO ile Türkmenistan Hükümeti arasında 2024 ve 2025 yıllarında işbirliğini kapsayacak bir yol haritası kabul edildi. Yol haritası, yaklaşan pamuk hasadında zorla çalıştırma ve çocuk işçiliğini yasaklarken, 2024 yılı hasadı için asgari ücreti garanti etmekte ve Türkmenistan’ın çocuk işçiliğini önlemeye ilişkin gerekli bilgileri tüm paydaşlarına, yerel yönetimlere, birliklere, işverenlere ve çalışanlara iletmesini zorunlu kılmaktadır. Yol haritasının bileşenleri aşağıda özetlenmektedir:

  1. Vatandaşların çalışma hakkı, meslek-iş-çalışma yeri seçme hakkı, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları hakkı ve işsizlikten korunma hakkı, anayasa ile garanti altına alınmıştır. Bu bağlamda aşağıdakiler yasaklanmıştır:
  • İşletmelerde çalışan 18 yaş altında veya üstündeki kişilerin pamuk toplamaya zorlanması, zorla seferber edilmesi,
  • İşletme çalışanlarının çalışma saatleri içinde pamuk toplamaları,
  • Kamu veya özel sektör çalışanlarının pamuk toplamasını, pamuk toplayıcılarını işe almasını gerektiren uygulamalar.
  1. Türkmenistan çocuk işçiliğin yasaklanmasına yönelik uluslararası hukuki belgelerin tarafı olduğu için şunları yapmalıdır:
  • Ulusal mevzuatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi, standartlara uygun hale getirilmek üzere tavsiyeler hazırlanması, zararlı ve tehlikeli mesleklerin ve çalışma koşullarının gözden geçirilmesi,
  • Çocuk işçiliği önleme kanununa uyum sağlamak için asgari çalışma yaşının belirlenmesi ve iş sözleşmelerinin yapılması konusunda önlemler alınması, pamuk hasadına 18 yaşın altındaki çocukların katılımının önlenmesi.
  1. Yerel kamu otoritelerine, sosyal ortaklara ve genel halka yönelik çocuk işçiliğinin seferber edilmesi ve dahil edilmesini önlemek için farkındalık artırıcı faaliyetler geliştirmeli ve uygulamalıdır. Pamuk hasadı sırasında çalışma gönüllü olmalı ve adil bir şekilde yönetilmelidir.
  2. Asgari ücret Türkmenistan mevzuatı tarafından garanti altına alınmıştır. Bu bağlamda yapılması gerekenler aşağıda sıralanmaktadır;
  • Araştırma ve danışma yoluyla pamuk toplayıcıları için asgari ücret belirlemek üzere fizibilite analizi yapmak
  • Türkmenistan’daki ücretlerin analizi ve karşılaştırılması temelinde hükümet ve sosyal ortaklarla sosyal diyalog yoluyla 2024 hasadı için 1 kg pamuk başına asgari ücreti tanımlamak
  • ILO tarafından önerilen asgari ücreti belirleme yöntemlerini ve uluslararası deneyimleri keşfetmek için seminerler, eğitimler, yuvarlak masa toplantıları ve inceleme gezileri düzenlemek.
  1. Türkmenistan’ın ILO Tarımda Denetim Sözleşmesi No:129 ve Sosyal Güvenliğin Asgari Standartları Sözleşmesi No:102’ye katılması ve Türkmenistan’daki iş denetim sisteminin reforme edilmesi gerekmektedir.
  2. Türkmenistan'daki çalışma koşullarına ilişkin 2023 pamuk hasadı sırasında gerçekleştirilen ILO analizini tamamlamak ve açıklığa kavuşturmak amacıyla, bu alandaki gerçek durumu anlamak ve gelecekte gerçekleştirilecek faaliyetleri belirlemek için 2024 yılında, Ağustos'tan Aralık'a kadar tüm pamuk hasadı dönemi ve tüm bölgeleri kapsayacak bir ILO gözlemi öngörülmektedir. Bunun gerçekleştirilmesi için bir memorandum imzalanacaktır. Sonrasında ILO metodolojisine uygun olarak çalışma koşulları ve kamu politikalarının uygulanması izlenecektir.
  3. Çalışanların iletişim kurabilmesi ve şikâyette bulunabilmesi için sosyal ortakları ve Ombudsman ofisini içeren basit ve erişilebilir bir yolun tanıtılması amaçlanmaktadır.

Söz konusu işbirliğine ilişkin yol haritası belgesine ulaşmak için tıklayınız.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close