Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, doğaya dayalı kumaş ve teknikleri kullanarak bir moda koleksiyonu üretmek için EkoDoku Kadın Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi ile ortaklık kurdu.
Söz konusu girişim hızlı modanın zararlı etkileri hakkında farkındalık ve yeni iş fırsatları yaratmayı hedeflerken, ILO EkoDoku’da doğa temelli çözümleri (NbS) genişletmeyi, kayıt dışı istihdam, düşük ücretler ve düşük verimlilik gibi sorunları çözmeyi hedefliyor.
Ekolojik boyama ve baskı atölyesi ile başlayan girişim kapsamında kooperatif üyelerine çeşitli bitkilerden elde edilen pigmentleri kullanarak doğal boyama teknikleri konusunda uygulamalı eğitimler sunulurken, katılımcılar ahşap baskı, doğal desenleme, keten ve kenevir kumaşlar üzerinde batik boyama teknikleri öğrendiler.
Proje geçici koruma altındaki Suriyeliler de dahil olmak üzere herkes için yeşil iş yaratmayı ve kapsayıcılığı teşvik etmeyi amaçlarken, EkoDoku Başkanı Esra Üzel Yüncüler, kooperatifin sürdürülebilir tekstillere, insana yaraşır işlere ve kadın istihdamının artırılmasına odaklandığını kaydetti.
ILO ayrıca 2022 Doğa Temelli Çözümlerde İnsana Yakışır İş Raporu'nun, şu anda NbS'de yaklaşık 75 milyon kişinin istihdam edildiğini ve azaltım, biyolojik çeşitlilik ve arazi restorasyonu hedeflerine ulaşmanın tahminen 20 milyon ek iş yaratabileceğini gösterdiğini ekliyor.