Geçtiğimiz hafta Fransa tarafından büyük kısmı Afrika ülkelerine yönlendirilen AB’den kullanılmış giysi ihracatının yasaklanması önerisinde bulundu. Söz konusu öneri İsveç ve Danimarka tarafından da desteklenmekte.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, AB 2022'de 1.4 milyon metrik ton kullanılmış tekstil ürünü ihraç ederken, Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın yılda 5,2 milyon ton giysi ayakkabı atığı ürettiği tahmin ediliyor. Bu atıkların büyük kısmı hızlı modadan kaynaklanıyor. Hızlı moda markaları H&M ve Zara gibi şirketler son yıllarda sürdürülebilirlik konusunu benimsemiş olsalar da, Shein, Fashion Nova ve Temu gibi çevrimiçi markaların yükselişi, ucuz ve düşük kaliteli giysilerin, ayakkabı ve aksesuarların piyasaya girişine işaret ediyor.
Pazar araştırma şirketi Gitnux’a göre küresel hızlı moda pazarı 2021’de 91,2 milyar dolarken, 2022’de 99,,2 milyar dolara yükseldi. Gitnux ayrıca son 15 yılda bir giysinin atılmadan önce giyilme sayısının yaklaşık %36 azaldığını ve sadece 7-10 giyilme olduğunu tespit ederken bu parçaların bir kısmının geri dönüştürüldüğü veya yeniden satıldığı, atılan giysilerin büyük kısmının ise çöpe gittiğini belirtti.
Fransa Çevre Bakanlığı Avrupa’nın kullanılmış giysi ihracatının bir kısmının Afrika’da satıldığı veya bağışlandığını, fakat atılan giysilerin büyük kısmını çöpe gittiğini belirterek, artık Afrika kıtasının hızlı modanın çöp kutusu olmasının engellenmesi gerektiğini duyurdu.
Ayrıca geçtiğimiz ay Fransa’da günde 1.000’den fazla yeni modeli piyasaya süren şirketler için ürün başına 5 Euro ceza öngören bir yasa tasarısı gündeme geldi. Tasarı Shein gibi markalardan gelen sürekli ürün akışını yavaşlatmayı amaçlıyor.