TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Çin Malı Giysilerin ABD’ye Girişi “Zorla Çalıştırma” Şüphesi ile Engellendi

Çin Malı Giysilerin ABD’ye Girişi “Zorla Çalıştırma” Şüphesi ile Engellendi
EKLENME TARİHİ 14.10.2019

Geçtiğimiz günlerde ABD, zorla işçi çalıştırma ile üretilen malların 5 ülkeden ithalatını durdurmuştur ve ülkeye girişi engellenen ürünler arasında Çin’de üretilen giysiler de yer almaktadır.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) vekili Mark Morgan: “CBP’nin misyonunun büyük bir kısmı meşru ticareti ve seyahati kolaylaştırmaktır. Eğer bir ürünün zorla işçi çalıştırma kullanılarak üretildiğinden şüphelenirsek, o ürünü ABD raflarından çekeriz. Çıkarmış olduğumuz beş stopaj emri de bunu göstermektedir.”

Çin’deki giyim üreticisi olan Hetian Taida Apparel Co. tarafından yapılan giysilere ek olarak, Malezya’dan tek kullanımlık lastik eldivenler; Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden altın; Zimbabwe’den elmaslar ve Brezilya’dan kemik kömürü gibi ürünlere de el konulmuştur.

2016 ABD yasalarına göre; tamamen veya kısmen zorla çalıştırma, mahkûm işgücü, ödünç işçilik ve/veya çocuk işçi içeren yollarla yapılan malları ithal etmek yasadışıdır. CBP’ye göre yeterli bilgi mevcut olduğunda, CBP bu yollardan birini içerdiğinden şüphelendiği malları stopaj emri ile engelleyebilmektedir. Böyle durumlarda ithalatçıların tutulan malları ihraç etme veya malların “forced labor” kullanmadan üretildiğini gösteren bilgileri gönderme seçenekleri mevcuttur.

Thomas Reuters Vakfı tarafından Nisan ayında yayınlanan bir raporda, şüpheli ithalatı yasaklayan yasa kabul edildiğinden bu yana yalnızca 6,3 milyon dolarlık malın engellendiği ortaya çıkmıştır. 2016'dan bu son eyleme kadar ise sadece yedi engelleme kararı çıkmıştır.

CBP, zorla çalıştırma ile yapılan ürünlerin ABD pazarlarına girmesinin tespit edilmesi ve önlenmesi hususlarında kesin kararlıdır. CBP Ticaret Ofisi CEO'su Brenda Smith: “Bu üreticilerin araştırılması için harcanan çaba, CBP’nin bu konudaki öncelikli dikkatini vurgulamaktadır…Ajansımız, küresel tedarik zincirlerinde zorunlu çalışma hakkında araştırma yapmak ve bilgi toplamak için perde arkasında yorulmadan çalışıyor.” demiştir.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya çapında yaklaşık 24,9 milyon insan modern kölelik koşullarına mahkûm edilmiştir ve bu sayının dörtte biri çocuktur.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close