E-Ticaret pazarlama platformu Omnisend tarafından, ABD’deki tüketicilerin Temu ve Amazon gibi çevrimiçi pazar yerleri hakkındaki tutumlarını ve değişen düzenlemelere nasıl tepki verdiklerini ölçmek için yapılan bir anket çalışmasına göre, her 10 Amerikalıdan yaklaşık 3’ü eğer Temu gibi platformlardan doğrudan Çin’den alınan ürünlerin fiyatı artarsa, bu platformlardan alışveriş yapmayı anında bırakacaklarını veya daha az alışveriş yapacaklarını söylerken, tüketicilerin beşte biri ise fiyat artışları %20 veya daha fazla olmadıkça alışveriş yapmaya devam edeceklerini kaydetti.
Hem Çin’den doğrudan tüketicilere gönderilen ürünlerde hem de Çin üretimine bağımlı geleneksel markalar ve perakendeciler tarafından satılan ürünlerde yakın zamanda fiyat artışları gerçekleşebilir. ABD başkanı Donald Trump’ın ikinci kez seçilmesinden birkaç gün sonra, Çin’den ithal edilen ürünlere %10 gümrük vergisi getirilirken, ankete göre Trump’ın yeni tarifelerine Amerikalı tüketicilerin %42’si karşı, %25’i kararsız, %34’ü ise destekler pozisyonda.
Aynı düzenlemeyle 800 Dolar veya daha altındaki ithal ürünlerin ABD’ye gümrük vergisi ödenmeden girmesine izin veren De Minimis muafiyetinin de sona ermesi bekleniyordu. Ancak ABD Posta Servisi’nin Çin ve Hong Kong’dan gelen gönderileri geçici olarak kabul etmeyi durdurmasının ardından Trump Yönetimi geri adım attı. ABD Gümrük ve Sınır Koruma biriminin daha verimli bir tarife toplama ve paket denetleme sistemi oluşturmasının ardından Çin’in "de minimis" muafiyetine erişiminin kalıcı olarak sonlandırılacağını belirtti. Bu gerçekleşirsek tüketiciler gümrük vergilerini doğrudan kendileri ödemek zorunda kalabilir veya düşük maliyetli pazar yeri satıcıları bu vergileri üstlenerek ürün fiyatlarını artırmak zorunda kalabilir.
Shein ve Temu Düşük Fiyatları Korumak İçin Alternatifler Arıyor
Temu, ABD içindeki lojistik altyapısını kullanarak ürünleri doğrudan ABD’ye sevk etmeye başlarken, Shein ise Çin yerine Vietnam’da üretim yapan üreticileri teşvik etmeye başladı. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %65’i bir platformdan alışveriş yaparken öncelikle düşük fiyatları önemsiyor. Tüketiciler Temu, Tiktok gibi platformlara, büyük perakendecilere kıyasla daha az güven duyarken, tüketicilerin %40’ı ödeme, iade ve müşteri hizmetleri konularında geleneksel perakendecilere daha fazla güveniyor. Omnisend verilerine göre tüketicilerin yalnızca %5’i Temu’ya güvendiğini belirtirken, Amazon’a olan güven ise %87 seviyesinde.