TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

İngiltere’de Doktorlara Böceksavar Önlükler

İngiltere’de Doktorlara Böceksavar Önlükler
EKLENME TARİHİ 13.09.2018

İngiltere’de geliştirilen yeni bir inovasyonla doktorların ve diğer medikal çalışanlarının önlük ve kıyafetlerinden böcekler ve bakterilerin uzak durması sağlanmaktadır. Bu konuyla ilgili The Economist dergisinin 30 Haziran 2018 sayısında “Bakıra dayanan fikirler” isimli doyurucu bir makale çalışması bulunmaktadır.

Geçmişte altın ve gümüşün anti-bakteriyel özellikleri olduğu bilinmekteydi ancak altın ve gümüşü giyilebilir şekilde kumaşa emdirmek çok zor olduğundan pratik hayatta kullanımı son derece azdı. Diğer bir handikap da altın ve gümüş kumaşa emdirilebilse bile ilk yıkamada veya birkaç yıkamada silinip gitmektedir.

İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nden Dr. Liu Xuqing ise geliştirdiği yeni inovasyonla altın ve gümüş yerine bakırı kullanmakta ve bu metali kumaşa emdirerek başta böcekler olmak üzere bakterileri kıyafetlerden uzak tutmayı başarmaktadır. Kumaşa emdirilen bakır en az altın ve gümüş kadar anti-bakteriyel özelliklere sahipken, maliyetinin altın ve gümüşe göre çok daha düşük olması büyük avantaj getirmektedir.

Manchester Üniversitesinden Dr. Liu Xuqing bu konuda iki Çinli üniversite ile, Lanzhou’da bulunan Kuzeybatı Minzu Üniversitesi ve Chongqing’de bulunan Güneybatı Üniversitesi, bilimsel işbirliğine gitmiş bulunmaktadır. Dr. Liu ve arkadaşları kumaş numunelerine “polimer fırça” denilen bir kimyasal uygulama gerçekleştirmiş olup daha sonrasında sözkonusu kumaşı bakır içeren solüsyona batırarak işlemi sonlandırmaktadırlar. Bu son aşamada solüsyona batırma işlemi o kadar hızlı yapılmaktadır ki solüsyon emdirilen kumaşın kalitesi olumsuz yönde etkilenmemektedir.

Dr. Liu Xuqing ve arkadaşları bu işlem sürecini hem pamuklu kumaşlarda, hem de polyester içeren kumaşlarda başarılı biçimde gerçekleştirebilmektedir. Özellikle pamuklu kumaşlarda uygulanan süreçler göstermiştir ki bakır solüsyon içeren bu yöntem en az gümüş içeren yöntemler kadar etkilidir. Hatta yapılan deneysel uygulamada bakır içeren yeni yöntemle kıyafetlerde bulunan ve ciddi enfeksiyona neden olabilen çok zararlı iki böceğin, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus, ölmesi sağlanmıştır. Deney uygulanan kumaşlarda antibakteriyel özellikler de gayet kalıcı durumdadır zira 30’dan fazla yıkamaya kadar bu özelliklerini korumaktadır.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close