TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

2024 Yılında Denim Sektöründe Sürdürülebilirlik Alanındaki Gelişmeler

2024 Yılında Denim Sektöründe Sürdürülebilirlik Alanındaki Gelişmeler
EKLENME TARİHİ 06.01.2025

Denim tedarik zinciri, liflerden kumaşlara, aksesuarlardan döngüselliğe kadar birçok alanda yeni yeniliklerin hayata geçirildiği bir yılı geride bıraktı.

Cotton Incorporated’ın Blue Jeans Go Green programı, 2024 yılında 15’ten fazla perakendeci ile ortaklık kurarak denim toplama ve geri dönüşüm girişimlerini genişletti. Bu inisiyatif kapsamında 400.000 adet denim geri dönüştürüldü ve 200 ton tekstil atığının çöp sahalarına gitmesi engellendi. Ayrıca, geri dönüştürülmüş denimden 800.000 metrekare yalıtım malzemesi üretildi. Bu malzemeler bina yalıtımı, soğuk zincir paketleme yalıtımı ve evcil hayvan yatakları için kullanıldı.

Denim sektöründe döngüselliği artırmayı hedefleyen Denim Deal, tüketici sonrası geri dönüştürülmüş (PCR) pamuktan üretilmiş kumaşların kaynak bulunmasını kolaylaştırmak için Denim Deal Onaylı Kumaş Koleksiyonu’nu piyasaya sürdü. Bu kumaşlar en az %20 PCR pamuk içermekte ve kalite ile dayanıklılık standartlarına uygun üretilmekte.

Tekstil geri dönüşüm şirketi Cyclo, %95’e kadar Cyclo geri dönüştürülmüş pamuk içeren ilk denim kumaş serisini tanıtırken, bu ürünlerden biri, %90 Cyclo geri dönüştürülmüş pamuk ve %10 Tencel lyocell içeren kumaş, daha iyi bir doku ve geri dönüştürülebilirlik sunuyor.

Eastman, 2024’te denim pazarı için Naia Renew adlı lifi tanıttı. Ahşap hamurundan ve GRS sertifikalı geri dönüştürülmüş atık malzemelerden üretilen bu lif, sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen %60 ahşap hamuru ve %40 geri dönüştürülmüş atık içeriyor.

YKK, sürdürülebilir kaynaklardan malzeme kullanımını %12 artırarak tüm ürün satışlarının %38’ine ulaştı. Firmanın bakır ve çinko alaşımları için geliştirdiği geri dönüşüm teknolojisi bu artışa katkı sağladı.

Jeanologia, kapalı döngü su geri dönüşüm sistemi olan Life Anhidra’yı tanıttı. Bu sistem, kullanılan suyun %95’ini geri kazanarak yıkama ve bitirme süreçlerinde tekrar kullanılmasını sağlıyor.

Fashion for Good, tekstil atıkları hakkında veri sunan çevrimiçi araç World of Waste’i tanıttı. Bu araç, geri dönüştürücüler ve politika yapıcılar için strateji oluşturma ve sürdürülebilir atık yönetim uygulamaları geliştirme konusunda rehberlik sunuyor.

Pakistan’da Reverse Resources ve Ulusal Tekstil Üniversitesi, ülkenin tekstilden tekstile geri dönüşüm altyapısını geliştirmek için iş birliği yaptı.

Clean Clothes Campaign Turkey (CCC Turkey), 2024 yılında yayınladığı bir raporda, denim üretiminde kullanılan potasyum permanganat spreyinin (PP sprey) denim kumlama kadar zararlı olduğunu belirtti ve markaları PP kullanımını azaltmaya çağırdı.

İtalyan kimyasal tedarikçisi Officina39, PP’yi tamamen ortadan kaldırmak için uygun fiyatlı çözümler sunan Zero PP paketini piyasaya sürdü.

Kipaş Denim, PP sprey kullanımı gerektirmeyen, lazer ve yıkama dostu bir kumaş serisi olan Contra Denim’i tanıttı.

Boston merkezli Galy Co., geleneksel pamuğa kıyasla %99 daha az su ve %97 daha az arazi kullanan laboratuvar ortamında yetiştirilmiş pamuk için 33 milyon dolarlık yatırım aldı. G-Star Raw ise, seralarda pamuk yetiştirerek kaynak kullanımını azaltmayı hedefleyen Homegrown Denim girişimini duyurdu.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close