TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Trump AB'yi %50 Gümrük Vergisiyle Tehdit Ederken Ticaret Görüşmelerinin 'Hiçbir Yere Gitmediğini' Söylüyor

Trump AB'yi %50 Gümrük Vergisiyle Tehdit Ederken Ticaret Görüşmelerinin 'Hiçbir Yere Gitmediğini' Söylüyor
EKLENME TARİHİ 02.06.2025

ABD Başkanı Donald Trump , 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nde üretilen mallara yüzde 50 oranında gümrük vergisi uygulanacağını söyleyerek, AB'ye yönelik gümrük vergisi talebini yineledi. Trump AB’yi diğer şikayetlerin yanı sıra yüksek ticaret engelleri, katma değer vergileri (KDV), şirket cezaları, parasal olmayan ticaret engelleri, parasal manipülasyonlar ve Amerikan şirketlerine karşı "adil olmayan ve haksız" davalar sürdürmekle suçladı ve bu eylemlerin ABD ile 250 milyon doların üzerinde bir ticaret açığına neden olduğunu belirtti.

Trump ayrıca elektronik ürünlerini ABD'de üretmemesi nedeniyle Apple'ın peşine düşerken, uzun zaman önce ABD’de satılacak iphone’ların Hindistan veya başka bir yerde değil ABD’de üretilmesi gerektiğini söylediğini ve Apple ürünlerine %25 oranında vergi koymayı planladığını ekledi.

Hazine Bakanı Scott Bessent ise AB önerilerinin diğer önemli ticaret ortaklarından gördükleri kalitede olmadığını belirtirken, Bessent’in yorumları özellikle G7 liderleri ile yapılan toplantıların tamamlanmasının ardından geldi.

Trump’ın mesajları sonrasında S&P 500 %0,3 düşerken Dow Jones Sanayi Ortalaması %0,2 veya 90 puan düştü ve Nasdaq Composite %0,5 değer kaybetti ve Apple hisseleri ise yüzde 2,4 -yaklaşık 5 puan- düştü.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close