
AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi’nin 13 Kasım 2025 tarihinde gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Avrupa Birliği’nde uygulanan 150 EUR tutarındaki de minimis eşiğinin kaldırılmasına karar verdiği bildirildi.
Söz konusu kararın, AB Gümrük Veri Merkezi’nin 2028 yılında öngörüldüğü şekilde faaliyete geçtiğinde yürürlüğe gireceği, ancak AB’ye giren küçük paketlerin artışının Avrupa’daki adil rekabeti ciddi şekilde bozduğu, bu doğrultuda 2028 yılı öncesinde soruna geçici bir çözüm bulunması için çalışılacağı, şu anda öngörülen çözümün, miktarı henüz belirlenmemiş bir işlem ücreti uygulaması olduğu, bu işlem ücretinin en erken 2026 yılı 1. çeyreğinden itibaren yürürlüğe girmesinin istendiği, ancak bu konuda henüz bir anlaşmaya varılmadığı belirtildi.
AB Konseyi konuyu daha detaylı bir şekilde ele almak üzere tekrar toplantı yapacak.
EURATEX tarafından ise Konsey sonuçlarının EURATEX pozisyon belgesiyle uyumlu olduğu, AB gümrük veri merkezinin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesi için çaba gösterileceği, zira merkezin kurulmasının de minimis eşiğinin kaldırılmasına olanak sağlayacağı, işlem ücretinin miktarı konusunda henüz anlaşma sağlanamamasının ise belirsizlik yarattığı belirtildi.

