TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Birleşmiş Milletler, Çin'in Uygurlara Karşı 'Sorunlu' Politikalar Sürdürdüğünü Açıkladı

Birleşmiş Milletler, Çin'in Uygurlara Karşı 'Sorunlu' Politikalar Sürdürdüğünü Açıkladı
EKLENME TARİHİ 30.08.2024

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk ve ofisi, Çin hükümetiyle Sincan ve Tibet’teki etnik ve dini azınlıkların insan haklarını ihlal eden politikalar da dahil olmak üzere “bir dizi kritik mesele” hakkında “ayrıntılı görüş alışverişinde” bulunduklarını belirterek Sincan konusunda, azınlıklara karşı ayrımcılık yapmaması için ulusal güvenlik ve terörle mücadeleye ilişkin yasal çerçeveyi insan hakları açısından tam olarak gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Bilgiye sınırlı erişim ve Birleşmiş Milletler ile ilişki kuran bireylere yönelik misilleme korkusu nedeniyle yaşanan zorluklara rağmen, Çin'deki mevcut insan hakları durumunu yakından takip etmeye devam ettiklerini belirten açıklamada “keyfi ve ayrımcı” bir şekilde Uygurlar ve diğer Türk Müslümanlarının terörle mücadele ve “aşırılıkçılıkla” mücadele adı altında gözaltına alınmasının, “geniş bir yelpazede insan hakları üzerinde şiddetli ve haksız kısıtlamalara” yol açtığı belirtildi.

Raporda, Uygurların hapsedilme oranlarının “dramatik” bir şekilde arttığı ve esasen toplama kampları olarak kabul edilen, ancak eskiden “yeniden eğitim merkezleri” olarak adlandırılan merkezlerin, şimdi daha yeni ve kalıcı kurumsal gözaltı merkezleri, yani hapishanelerle değiştirildiği belirtiliyor. BM insan hakları ofisi, yetkililere, "keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan" tüm bireylerin serbest bırakılması ve aile üyeleri tarafından hakkında bilgi istenen kişilerin durumunun ve nerede bulunduklarının "açıklığa kavuşturulması" için "derhal adımlar atılması" çağrısında bulundu. Ayrıca, işkence de dahil olmak üzere tüm insan hakları ihlali iddialarının "tam olarak soruşturulması" gerektiğini belirtti.

Pekin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM ile "adil ve objektif bir şekilde" çalışmaya ve Çin'i hedef almak ve kötülemek amacıyla siyasi güçler tarafından kullanılmaktan kaçınıldığı sürece işbirliği yapmaya istekli olduğunu belirtti.

Ondan fazla Uygur hakları örgütü ise BM İnsan Hakları Konseyi’ni 9 Eylül’de açılacak olan 57. oturumunda “acil eyleme” geçmeye çağırırken Çin hükümetinin Uygur bölgesinde yaygın ve sistematik ihlaller yapmaya devam ettiğini, insan hakları STK’larının bölgede ciddi baskılar altında çalıştığını vurguladı.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close